Tervetuloa Joensuun seudun ICT-ohjauksen blogiin! Täältä löydät ajankohtaista tietoa seudulla järjestettävistä koulutuksista sekä ICT-ohjaajien kirjoittamia kertomuksia ja kuvauksia esi- ja perusopetuksen tvt-ohjauksista.


torstai 2. heinäkuuta 2015

Väliarviointi ICT-ohjauksen vaikuttavuudesta Joensuun seudun kouluilla



Tavoitteet

Toiminnan keskeiset tavoitteet lukuvuonna 2014-2015:
  • Joensuun seudun opettajien pedagogisten ICT-taitojen kehittäminen ja ICT:n pedagogisen hyödyntämisen yleistyminen perusopetuksessa
  • Perusopetuksen oppilaiden ICT-taitojen kehittyminen
  • Perusopetuksen laadun kehittämine
  • Verkostoituminen ja yhteistyön vahvistaminen seudun koulujen ja ulkopuolisten tahojen (esim. UEF, Joensuun tiedeseura ry ja Innokas -verkosto) välillä

Toiminta

Joensuun seudun koulujen ICT-ohjauksessa on lähdetty lukuvuonna 2014-2015 liikkeelle koulujen toiveista ja tarpeista käsin. Lähtökohtana on ollut, että kaikki koulut ja opettajat saavat ohjausta halutessaan tasapuolisesti. Käytännössä ohjauksen saatavuuteen on tähän mennessä vaikuttanut koulujen/opettajien oma innokkuus ja halukkuus osallistua ohjauksiin sekä kunkin koulun osoittamat järjestelyt ohjaukseen osallistumisen mahdollistamiseksi (esim. sijaiset opettajille suunnatun koulutuksen sattuessa oman oppitunnin ajalle). Joissakin kunnissa/kouluilla koulujen TVT-vastaavat ovat saaneet enemmän koulutusta voidakseen toimia oman koulunsa lähitukena ongelmatilanteissa.


Kesään 2015 mennessä seitsemän kunnan jokaisessa koulussa ei ole vielä käyty ohjausta toteuttamassa, mutta tavoitteena on, että syksyn 2015 jälkeen tilanteen tulisi olla se, että kaikki koulut ovat ohjausta saaneet. Tähän mennessä ICT-ohjausta on annettu yhteensä 275 koulutustuntia (Joensuu 135, Kontiolahti 51, Liperi 30, Outokumpu 11, Juuka 18, Polvijärvi 18, Ilomantsi 12). Ohjauksiin on osallistunut yhteensä n. 670 opettajaa (Joensuu n. 200, Kontiolahti n. 170, Liperi 76, Outokumpu 20, Juuka 75, Polvijärvi 50, Ilomantsi 83). Näissä luvuissa ei ole mukana yhteisesti kaikille kunnille järjestettyjä koulutustapahtumia (yhteensä 22 koulutustunnin verran), kuten VESO-koulutuksena järjestettyä SciEdu-täydennyskoulutuspäivää, johon osallistui yhteensä n. 1000 opettajaa Joensuun seudulta. Tilastojen valossa koulutuskattavuus vaikuttaa tässä vaiheessa varsin hyvältä, mutta uusien taitojen ja työtapojen siirtymisestä käytäntöön numerot eivät tietenkään kerro vielä paljoakaan.


Lukuvuoden 2014-2015 aikana ICT-ohjaus on näkynyt koulujen arkityössä erityisesti ICT-koulutuksen tarjoamisena koulupäivän aikana sekä TVT:n käytön mahdollisuuksien lisääntymisenä kouluissa. Kouluilla on järjestetty ICT-koulutuspäiviä, jonka aikana on toteutettu koulun toiveista ja tarpeista lähtien useita koulutusryhmiä kulloinkin toivottuihin aiheisiin. Yleisimmin koulutuspäivien aiheina ovat tähän mennessä olleet Peda.net-oppimisympäristön peruskäytön harjoittelu, tablet-laitteiden peruskäytön harjoittelu sekä sovelluskoulutukset erilaisiin oppimissovelluksiin tabletilla (mm. iMovie, Kahoot!, Quislet, Adobe Voice, Puppet Pals, Socrative ja Popplet). Tabletin peruskäytön koulutuksia on toteutettu kouluilla myös niin, että ohjaaja on ohjannut samanaikaisesti luokan oppilaat sekä opettajan ja koulunkäynnin ohjaajat käyttämään laitetta. Peruskäytön ohjauksen jälkeen opettaja ja oppilaat ovat työskennelleet seuraavat päivät tableteilla keskenään ja heillä on ollut mahdollisuus tarvittaessa kysyä apua ohjaajalta ongelmatilanteissa (näitä ei juurikaan ole ilmennyt).


ICT-ohjauksen vaikutukset työtapoihin, oppimiseen ja opettajien ammatilliseen kehittymiseen

Näin lyhyen ajan perusteella on mahdotonta arvioida millaiset annetun ICT-ohjauksen vaikutukset oppilaiden oppimiseen todellisuudessa ovat. Opettajien antamissa palautteissa on kerrottu oppilaiden motivoituneen hyvin uusien työmenetelmien myötä, joten sen perusteella ohjauksen voisi olettaa vaikuttaneen positiivisesti oppimiseen. Erityisesti tehostettua ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opettajat ovat usein kokeneet sekä työrauhan että oppimisen kohentuneen. Oppimisvaikutusten arviointi on tarpeen tehdä pidemmän ajan kuluttua.

Mahdollisuudet opetusmenetelmien monipuolistumiseen ovat ohjauksen myötä hyvät, mutta aikaa ja välineistöä tarvitaan vielä paljon lisää. Voisi arvioida, että joka koulusta löytyy joku/joitakin hyvin innostuneita opettajia, jotka ovat ottaneet ohjauksen myötä aktiivisesti käyttöön uusia opetusmenetelmiä ja ovat myös valmiita jakamaan tietojaan ja taitojaan kollegoilleen. Ainakin positiivisena palautteena on käynyt ilmi, että opettajat ovat alkaneet entistä enemmän vinkata toisilleen esim. hyviksi todetuista sovelluksista, joita ovat oppitunneillaan kokeilleet eli merkkejä vertaistuen ja -kouluttamisen ensiaskeleista on nähtävissä.

ICT-ohjaus tukee hyvin opettajien ammatillista kehittymistä. Tieto- ja viestintätekniikan käyttöön liittyvät haasteet koetaan jokseenkin suurina opettajien keskuudessa, joten näiden TVT-taitojen vahvistaminen luo uskoa ja luottamusta omaan ammattitaitoon näiden haasteidenkin edessä. Vielä pidemmälle ammatillisessa kehittymisessä päästään, kun opettajat ryhtyvät aktiivisemmin jakamaan osaamistaan keskenään, ja tähän on nyt siis ensiaskeleet otettu. Jatkohaasteena on ottaa uusia harppauksia nimenomaan uuden osaamisen jakamisen saralla. Tätäkin voidaan tukea ICT-ohjauksen avulla.

Merja Metsola
Seudullinen ICT-ohjaaja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti