Suosikkisovellusten sarja jatkuu nyt kuvan ja äänen yhdistämisellä:
Jaana Vauhkonen
Seudullinen ICT-ohjaaja
Tervetuloa Joensuun seudun ICT-ohjauksen blogiin! Täältä löydät ajankohtaista tietoa seudulla järjestettävistä koulutuksista sekä ICT-ohjaajien kirjoittamia kertomuksia ja kuvauksia esi- ja perusopetuksen tvt-ohjauksista.
torstai 19. marraskuuta 2015
perjantai 13. marraskuuta 2015
Hyödyllisiä sovelluksia tablet-laitteille, osa 1
Monissa tämän syksyn tablet-koulutuksissa on pyydetty helppoja sovelluksia, joita voisi hyödyntää mahdollisimman monessa eri aiheessa. Olemmekin etsineet sovelluksia, jotka soveltuvat eskarista yläkouluun ja toimivat mahdollisimman monissa laitteissa. Tähän postaukseen on koottu neljä tämän syksyn suosikkisovellusta.
Popplet
Popplet on helppokäyttöinen sovellus käsitekarttojen tekoon. Karttoihin pystyy lisäämään tekstiä, kuvia ja piirroksia. Sovelluksesta on saatavilla sekä ilmaisversio (Popplet lite) sekä maksullinen versio. Kouluissa on pärjätty erittäin hyvin ilmaisversiolla.
Popplet-sovellus on saatavilla App Storesta. Android- tai Windows-käyttäjille ei ole saatavilla omaa sovellusta, mutta nämä voivat käyttää ohjelmaa selaimen kautta osoitteessa: http://popplet.com/app/#/demo. Valmiin käsitekartan voi tallentaa kuvana.
Skitch
Skitch-sovelluksen avulla saa tehtyä helposti ja nopeasti merkintöjä kuviin. Voit käyttää joko itse otettua valokuvaa tai tuoda jollain toisella sovelluksella tuotetun kuvan, johon teet merkintöjä. Helppo tapa havainnollistaa ja kiinnittää lukijan huomio haluttuihin kohtiin.
Skitch-sovellus on saatavilla iPadeille App Storesta, android-laitteille Google Play -kaupasta sekä Windows-kaupasta.
RWT Timeline
RWT Timelinen avulla on helppo tehdä aikajanoja, joihin voi lisätä tekstiä ja kuvia. Valmis työ tallennetaan kuvamuodossa kameran rullalle. Sopii loistavasti esimerkiksi historian tapahtumien havainnollistamiseen tai työn dokumentointiin.
Timeline on saatavilla App Storesta sekä Google Play -kaupasta.
Pic Collage
Pic Collagella teet nopeasti ja helposti kuvakollaaseja. Kuvien lisäksi kollaaseihin voi lisätä tekstiä, tarroja sekä YouTube-videoita, Kuvakollaaseja voit hyödyntää dokumentoinnissa, lukujen opettelussa, esineiden ja asioiden nimeämisessä... Lisää ideoita löydät täältä (klik!). Kaikki tässä postauksessa olevat kuvat on koostettu Pic Collagella.
Pic Collage on saatavana App Storesta, Google Play -kaupasta sekä Windows-kaupasta.
Kaikkia edellä esiteltyjä sovelluksia on testattu menestyksekkäästi esi- ja perusopetuksen tunneilla. Jos joku sovellus ei vielä ole tuttu, niin lähde vain rohkeasti kokeilemaan! Kaikki sovellukset ovat erittäin helppokäyttöisiä ja hyödyllisiä ja suosittelemme niitä lämpimästi kaikille opettajille.
Annu Schroderus
Seudullinen ICT-ohjaaja
Jaana Vauhkonen
Seudullinen ICT-ohjaaja
keskiviikko 11. marraskuuta 2015
Joensuun mediakeskus mukana Joensuun seudun OPS vesossa 7.11.2015
Joensuun seudun OPS 2016 veso ala- ja yläkouluille (luonnontieteet, realiaineet sekä taito- ja taideaineet) järjestettiin lauantaina 7.11.2015. Joensuun mediakeskus oli mukana järjestämässä osaa päivän pajoista. Yhdessä mediakeskuksen pajassa pohdittiin esimerkiksi OPS:n vuosiluokkaistamista 1-6:n ympäristöopissa sekä 7-9:n biologiassa, maantiedossa ja terveystiedossa. Toisessa pajassa suuntauduttiin taito- ja taideaineisiin ja harjoiteltiin dokumentointia erilaisilla sovelluksilla. Myös kolmas paja käsitteli taito- ja taideaineita. Siinä perehdyttiin lisättyyn todellisuuteen (augmented reality).
Neljäs paja puuhaili peda.netin kanssa. Pajassa tutustututtiin peda.netin käyttöön - kuten ryhmämuistioon ja kuvagalleriaan eri oppiaineiden näkökulmasta. Viidennessä pajassa opettajat ahkeroivat myös peda.netin kanssa. Pajassa otettiin peda.netin tehtävätyyppejä haltuun. Kuudes paja tutustutti vesolaisista internetpohjaisiin ja päätelaiteriippumattomiin työkaluihin. Kokonainen kuusituntinen vierähti varsin sujuvasti ja ilmeisen onnistuneesti läpi.
Saadun palautteen perusteella pajojen sisällöt koettiin tarpeellisiksi ja hyviksi. Lisäkoulutusta myös toivottiin. Lisäkoulutusta on saatavilla Joensuun mediakeskuksen ja sen pedagogisten ICT-ohjaajien kautta. Jaanan, Annun ja Johannan lisäksi myös Miikkaa voi pyytää pedagogiseksi tueksi.
Joensuun mediakeskuksen pitämien vesopajojen sisältöä ja ohjeistusta on saatavilla mediakeskuksen sivuilta peda.netissä.
Miikka Metsola
projektikoordinaattori
perjantai 6. marraskuuta 2015
Omat laitteet oppimisessa ja opetuksessa
Joensuun seudulla alettiin viime talvena pohtia, että oppilaiden omien mobiililaitteiden käytöstä koulussa olisi hyvä laatia yhtenäinen BYOD-protokolla (BYOD = Bring your own device). Työskentely käynnistettiin helmikuussa 2015 ja siihen kutsuttiin mukaan kaikki aiheesta kiinnostuneet. Työskentely tapahtui Google Docs -lomakkeen avulla. Lomakkeessa oli valmiina BYOD-protokollan ensimmäinen versio, jota työskentelyyn osallistuvat saivat kommentoida. Kommentteja tulikin runsaasti, joiden perusteella Joensuun mediakeskuksen johtaja Mari Petrelius työsti lopullisen ohjeen. Joensuun seudulla ohjeen nimeksi annettiin TOLLO = Tuo omat laitteet ja lähde oppimaan. Perusopetukseen ja toiselle asteelle tehtiin omat ohjeensa. Perusopetuksen ohje alla.
*******************************************************************************
*****************************************************************************
TIETO- JA VIESTINTÄTEKNOLOGIAN KÄYTTÄMINEN OPPIMISESSA
Tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään oppimisessa monipuolisesti. Tavoitteena on oppia taitavaksi ja vastuulliseksi tieto- ja viestintäteknologian käyttäjäksi. Oppilaitoksessamme noudatettava opetussuunnitelma velvoittaa tieto- ja viestintäteknologian tehokkaaseen ja turvalliseen hyödyntämiseen oppimisen välineenä ja kohteena. Oppilas käyttää oppitunneilla oppilaitoksen tietoteknisiä laitteita. Oppilaitoksemme on sitoutunut myös siihen, että oppimisessa voidaan käyttää oppilaan omaa laitetta. Opettaja valitsee oppimiseen sopivat työtavat ja ohjaa turvalliseen työskentelyyn.
Oppilaitoksessa omilla laitteilla opiskellaan opetuksen järjestäjän ylläpitämän ilmaisen ja turvallisen verkkoyhteyden kautta. Oppilaitos ei vastaa oppilaan oman laitteen käytöstä syntyvistä kustannuksista, kuten puhelu-, verkkoyhteys- ja ohjelmistomaksuista.
Oman laitteen käyttämisessä ja säilyttämisessä on noudatettava erityistä huolellisuutta. Käyttämällä omaa laitetta oppitunnilla oppilas ja huoltajat osoittavat hyväksyvänsä laitteen käytön oppimisessa. Oppilaitos ei vastaa oppilaan omasta laitteesta vahinkotapauksissa.
Oppilaan ja huoltajien tulee sopia siitä, saako omaa laitetta käyttää oppitunnilla. Samalla huoltajan ja oppilaan/opiskelijan tulee yhdessä käydä läpi oheiset, oppilaitoksessa voimassa olevat oman laitteen käyttöön liittyvät järjestyssäännöt.
Järjestyssäännöt tieto- ja viestintäteknologisten laitteiden käyttämisessä
1. Laitteita käsitellään ja säilytetään huolellisesti.
2. Laitteita käytetään opettajan luvalla ja annettujen ohjeiden mukaisesti.
3. Toisen laitetta tai käyttäjätilejä ei saa käyttää tai ottaa haltuun.
4. Laitteilla ei saa valokuvata, videoida tai äänittää toista henkilöä ilman lupaa. Luvattoman materiaalin jakaminen on kiellettyä.
5. Laitteita ja ohjelmistoja ei saa käyttää toisen vahingoittamiseen tai kiusaamiseen.
6. Oppilaan/opiskelijan on poistettava sopimaton tai luvaton materiaali laitteesta välittömästi.
7. Oman laitteen päivittäminen, ylläpitäminen ja tietoturvasta huolehtiminen on huoltajien vastuulla.
8. Opettajalla on oikeus ottaa väliaikaisesti haltuunsa laite, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista.
*****************************************************************************
Sekä perus- että toisen asteen ohjeet ovat saatavilla pdf-muodossa peda.netissä Joensuun mediakeskuksen sivuilla. Tuotos luvattiin jakaa CC-lisenssillä niin, että sitä saa jakaa eteenpäin sekä muokata oman organisaation tarpeiden mukaisesti. Käytä siis rohkeasti hyväksesi tätä mahdollisuutta! Työskentelyyn osallistui mukavasti väkeä sekä Pohjois-Karjalasta että muualta Suomesta. Kiitos siis teille kaikille:
JOENSUUN SEUDUN PERUSASTEEN OPPILAITOKSET JA LUKIOT
TVT-koordinaattori Mari Petrelius, Varhaiskasvatus- ja koulutuspalvelut, Joensuu
ICT-ohjaaja Merja Metsola, Joensuun seudun pedagoginen ICT-ohjaus hanke
Rehtori Antti Ikonen, Rantakylän koulu
Jukka Sivola ja Tero Kainulainen, Nepenmäen koulu
POHJOIS-KARJALAN AMMATTIOPISTO JOENSUU PALVELUT
Opinto-ohjaaja Tuija Alhainen
Rehtori Harri Pölönen
TVT-tuottaja Tuomas Partanen
POHJOISEN KESKI-SUOMEN AMMATTIOPISTO
Pekka Ouli
JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ
Timo Ilomäki
TERVON YHTENÄISKOULU / NILKAN ALUE
OPS-tiiminvetäjä Anna-Maija Korhonen
TURUN AMMATTI-INSTITUUTTI
EO Egert Viitala
EURAJOEN LUKIO, NAKKILAN YHTEISKOULU JA LUKIO
Rehtori Pasi Rantala
LAHDEN PERUSOPETUS
Jukka Kalliolehto
Annu Schroderus
Seudullinen ICT-ohjaaja
torstai 5. marraskuuta 2015
iLO-päivillä
Joensuun seudun ICT-ohjaajat ovat kiertäneet tämän syksyn aikana ahkerasti päiväkodeilla ja kouluilla kouluttamassa opettajia ja oppilaita. Jotta ohjaus pysyisi mahdollisimman laadukkaana ja mukana ajan hermolla, pitää myös ohjaajien kouluttautua välillä. Tästä syystä seudun ICT-ohjaajat hyppäsivätkin viime torstaina bussiin ja suuntasivat kohti Kuopiota ja iLO-päiviä.
iLO-päivät järjestettiin tänä vuonna Kuopiossa 29.-30.10. ja teemana oli tablet-laitteet pelillisessä oppimisessa. Tämä näkyikin hyvin pajojen tarjonnassa: mukana oli runsaasti pajoja, joissa kerrottiin pelillisyydestä ja kuinka sitä voi hyödyntää opetuksessa. Myös tablet-laitteita käytettiin pajoissa ahkerasti.
Oli erittäin mielenkiintoista perehtyä uusiin sovelluksiin ja kuulla toisten ajatuksia niiden hyödyntämisestä opetuksessa. Pajoista sai myös uusia ideoita jo etukäteen tuttujen sovellusten/alustojen hyödyntämiseen. Esimerkiksi Olarin esitys digitaalisesta tarinankerronnasta oli erittäin inspiroiva: vaikka digitaalinen tarinankerronta oli minulle tuttu käsite, en kuitenkaan ollut pohtinut kuinka sitä voisi hyödyntää opetuksessa.
Olarin esitystä seuraamassa |
Välkkyviä Sphero-palloja ohjataan tabletilla ohjelmointia harjoitellen. Kuva: Jaana Vauhkonen |
Tapahtumaan osallistuville annettiin mahdollisuus oman pajan pitämiseen tapahtuman aikana. Tätä kautta pajatarjonta saatiin erittäin laajaksi ja osallistujat pääsivät jakamaan osaamistaan. Myös Joensuun seudun ICT-ohjaajat pitivät pajoja tapahtumassa: Miikka esitteli Adobe Voicea tarinankerrontavälineenä, Johanna Little Story Creatoria, Jaana Toontastic-sovelluksen hyödyntämistä tarinankerronnassa ja Annu Pic Collagea ja kuvakollaasien hyödyntämistä opetuksessa.
Ensi vuonna iLO-päivät järjestetäänkin Joensuussa 18.-19.11.2016. Toivomme paikalle mahdollisimman paljon seudun opettajia, niin tvt:n ammattilaisia kuin vasta-alkajiakin. Ainakin tänä vuonna pajatarjonta oli niin laaja, että kaikille löytyi sopivaa sisältöä. Sama on tavoitteena myös ensi vuonna!
Annu Schroderus
Seudullinen ICT-ohjaaja
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)